با عضو حساسی مثل قلب نمی توان شوخی کرد.
بیماران مبتلا به گرفتگی عروق کرونر: «بیمارانی که سکته قلبی داشته اند یا عمل جراحی باز قلب کرده اند یا اینکه در اثر ابتلا به مرض قند دچار نارسایی قلبی شده اند نباید روزه بگیرند.» در سایر موارد هم, اگر مصرف داروها می تواند با نظر پزشک به افطار و سحر موکول شود, روزه داری امکان پذیر است. وگرنه, نه.
مبتلایان به نارسایی قلبی: هرچند در طول روز مشکل خاصی برای این بیماران به وجود نمی آید اما بعد از افطار و خوردن نمک فعالیت قلبیشان بیشتر شده و در نتیجه حالشان بد می شود. آنهایی که نارسایی قلبی دارند و ثابت شده که رگ هایشان تنگ است و با فعالیت تپش قلب پیدا می کنند نباید روزه بگیرند: «اینها هم مثل دسته اول بعد از افطار کردن و رسیدن ناگهانی غذا به معده تپش قلب می گیرند و حتی ممکن است سکته قلبی هم بکنند. بیماران دچار آریتمی (بی نظمی تپش قلب) هم به دلیل مصرف دارو و شل شدن خونشان نباید روزه بگیرند. آنهایی که عمل جراحی باز قلب انجام داده اند هم تا زمانی که بخیه هایشان جوش بخورد مجاز به روزه گرفتن نیستند.»
بیمارانی که هموگلوبین بالا (خون غلیظ) دارند: به گفته متخصصان, از دست دادن آب بدن باعث افزایش غلظت خون می شود. نسل موزیک؛ در چنین وضعیتی احتمال اینکه خون در چشم یا مغز آنها لخته شود, زیاد است؛ پس: «این بیماران هم اگر با علائمی مانند سرگیجه, دید دوتایی یا مگس پران مواجه شدند, باید به سرعت افطار کنند.»
مبتلایان به فشار خون: بیمارانی که مبتلا به فشار خون مهار نشدنی (حتی با وجود مصرف دارو) هستند نباید به روزه گرفتن فکر کنند. اما سایرین اگر از خوردن نمک و مواد چرب پرهیز کرده و داروهایشان را به موقع در زمان سحر و افطار بخورند مشکلی در گرفتن روزه ندارند.
مبتلایان به بیماری های دریچه ای قلب: «افرادی که به بیماری های تپش قلب, افتادگی دریچه میترال یا پرولاپس میترال و بیماری های دریچه قلب مبتلا هستند, با رعایت کردن شرایطی می توانند روزه بگیرند. این افراد با توجه به گرمای هوا و تعریق بدن که باعث می شود بدن آب زیادی از دست بدهد, تاجایی که امکان دارد بهتر است از منزل خارج نشوند و به فعالیت های سنگین روی نیاورند تا مشکلی برای آنها پیش نیاید.»
کسانی که روماتیسم قلبی دارند: روماتیسم قلبی یک بیماری عام است و بیماران مبتلا می توانند روزه بگیرند, چون این بیماری آن قدر ضایعه به همراه ندارد که مانع از روزه داری در فرد بشود اما اگر بیمار در قفسه سینه اش احساس درد یا تنگی نفس داشت یا از انجام کارهای روزمره زود خسته شد حتما باید روزه اش را بشکند. در صورتی که میزان ضایعه در روماتیسم قلبی, دریچه میترال یا آئورت زیاد بود بیمار نباید روزه بگیرد و این پزشک متخصص است که میزان ضایعه و شدت آن را تشخیص می دهد و بیمار بهتر است حتما با پزشک خود در ارتباط باشد.
توصیه های عمومی برای بیماران قلبی
بیماران مبتلا به بیماری های قلبی از چند روز مانده به ماه رمضان, یکی, دو روزش را روزه بگیرند و اگر طاقت آوردند و افطار کردند و بعد از افطار دچار مشکل خاصی نشدند و پزشک شان هم صلاح دید, روزه شان را بگیرند. اگر روزه گرفتند و بعد از افطار دچار مشکلاتی مانند تپش یا درد قلب شدند, به هیچ عنوان نباید روزه داری را در روزهای بعد ادامه دهند.
بیمارانی که ناراحتی قلبی دارند باید بدانند که کم شدن حجم آب بدنشان در روزهای گرم تابستانی ممکن است باعث لخته شدن عروق چشمشان شود. بنابراین باید حسابی حواس شان جمع باشد.
بهتر است این بیماران در روزهایی که روزه اند تا جایی که می توانند از منزل بیرون نیایند تا گرما اذیت شان نکند. افطار را به یک باره نخورند و آن را در طی چند وعده میل کنند. در ضمن مایعات ولرم مناسب ترین خوراکی برای شروع افطار این گروه از بیماران است.