درد زایمان برای بسیاری از خانم ها کابوس وحشتناکی است؛ به همین دلیل بعضی از زنان باردار به عمل سزارین فکر می کنند اما شاید شما از آن دسته خانم ها باشید که زایمان طبیعی راحتی دارند؛ مخصوصا اگر این 8 ویژگی را نداشته باشید.
نی نی بی درد آمد!
گروهی از دردها به دلیل تغییرات جسمانی مادر ایجاد می شوند و بعضی ها نیز ناشی از عوامل محیطی یا حتی ژنتیکی هستند. اگر جزو مادرانی هستید که از درد زایمان نگرانی دارند, بهتر است با تمام شرایطی که زایمان را سخت و دشوار کرده یا درد مادر را افزایش می دهند, بیشتر آشنا شوید.
1- بیش از حد ترس و نگرانی دارید
یکی از شرایطی که درد زایمان را افزایش می دهد, ترس و نگرانی مادر است؛ این تنش ها می تواند زایمان را به پدیده وحشتناکی تبدیل کند. در نتیجه براساس میزان نگرانی و تشویشی که در مادر به وجود می آید, احتمال بروز زایمان سخت و دردناک بیشتر و بیشتر می شود. وقتی نسبت به مراحل زایمان آگاهی داشته باشید ترس و نگرانی هایتان هم کمتر می شود و خودتان را برای این روز بزرگ آماده می کنید.
2- به چاقی و اضافه وزن مبتلا هستید
احتمال بروز زایمان های سخت و پیچیده و یا تولد دیررس نوزاد در مادران چاق بیشتر است. در نتیجه ممکن است مدت زمان حاملگی آنها طولانی تر شده و سرانجام راهی اتاث سزارین شوند. پژوهش های محققان دانشگاه لیورپول که روی بیش از 30 هزار زن باردار در مدت 4 سال گذشته انجام شده, نشان می دهد از هر 10 مادر مبتلا به چاقی, سه نفر دچار زایمان دیررس می شوند. با این وجود بسیاری از زنان چاق قادر به زایمان طبیعی هستند. چاقی ناشی از بارداری مشکل دیگری برای وضع حمل زنان باردار است. بررسی ها ثابت می کند نیمی از زنانی که هنگام زایمان یا بلافاصله بعد از آن جان شان را از دست داده اند, چاق بوده اند. ضمن اینکه در زنان چاق احتمال انجام عمل سزارین و عفونت های پس از آن و خونریزی یا لخته شدن خون افزایش می یابد.
3- زایمانتان در وضعیت مناسب انجام نشود
اینکه مادر هنگام زایمان در چه وضعیتی روی تخت خوابیده است در کاهش یا افزایش دردهای زایمان تاثیر دارد. بیشتر افراد تصور می کنند در شرایط زایمان, مادر باید به پشت روی تخت خوابیده باشد اما در چنین شرایطی درد زایمان افزایش می یابد. بنابراین پزشکان زنان باردار را تشویق می کنند کمی قبل از زایمان به آهستگی راه بروند, زانوهای شان را جمع کنند و چمباتمه بزنند. پس درباره این وضعیت ها هم فکر کنید و با پزشکتان حرف بزنید تا بدانید هنگام شروع انقباض های زایمان باید دقیقا درچه وضعیتی باشید. کلید اساسی این است که ماهیچه های کمر و لگن در شرایط آرامی قرار گیرند تا درد زایمان به حداقل برسد.
4- درست نفس نکشید!
تنفس سریع و کوتاه مادر که به دلیل نگرانی یا ترس ایجاد می شود, اکسیژن رسانی به جنین را کاهش داده و سبب افزایش درد زایمان می شود. بنابراین بهترین کار این است که مادران قبل از شروع دردهای زایمان روش های صحیح تنفس را هماهنگ با انقباض های شکمی یاد بگیرند. تنفس آرام و عمیق برای بیشتر مادران آرامبخش است و به طور طبیعی ماهیچه ها را آرام می کند.
5- وضعیت جنین مناسب نباشد
رایج ترین مشکل فیزیولوژیکی که ممکن است درد زایمان را چند برابر کند, طرز قرار گرفتن جنین در رحم مادر است. وقتی سر جنین رو به بالاست فشار و درد بیشتری به کمر مادر وارد می شود. در چنین شرایطی انجام زایمان به شکل طبیعی ممکن است اما به دلیل اینکه خطرها و درد زیادی به مادر وارد می شود, بعضی از پزشکان ترجیح می دهند برای تولد نوزاد از عمل سزارین کمک بگیرند. البته در بعضی موارد هم کمی قبل از زایمان سر جنین به سمت پایین برمی گردد تا زایمان طبیعی ممکن شود.
6- سیگار می کشید
سیگار کشیدن در دوران بارداری خطر بروز زایمان زودرس را افزایش می دهد. البته سیگار کشیدن مادر فقط به این موضوع ختم نمی شود, بلکه مشکلات دیگری مانند تولد نوزاد کم وزن, پارگی زودرس کیسه آب, جدا شدن جفت و... را به همراه دارد. پزشکان معتقدند هنوز دلیل دقیق تاثیر سیگار روی تولد زودهنگام نوزاد به درستی مشخص نشده است. از نظر تئوری, محققان به این نتیجه رسیده اند که مکانیسمی جریان خون جفت را کاهش می دهد. این مشکل به خاصیت نیکوتین و منواکسید کربن مربوط می شود و خون رسانی را تحت تاثیر قرار می دهد. در واقع منواکسید کربن با همو گلوبین ترکیب شده و می تواند مشکلات دیگری مانند افزایش ضربان قلب و بالا رفتن فشار خون را ایجاد یا از رسیدن جریان خون کافی به جنین ممانعت کند.
علاوه بر همه این موارد سیگار کشیدن در مدت بارداری احتمال سقط جنین, محدودیت رشد جنین در داخل رحم مادر, مرگ ناکهانی یا اختلال های بلند مدت رفتاری و روانی را به همراه دارد. حتی گروهی از پژوهش ها نشان می دهند که سیگار کشیدن مادر در طول بارداری خطر بروز آسم و چاقی فرزندش را در دوران کودکی افزایش می دهد.
7- مادرتان هم زایمان سختی داشته
انقباض های ضعیف رحمی یا بزرگ بودن نوزاد از دلایل بروز این شرایط هستند. گروهی از پژوهش ها نشان می دهند عوامل ژنتیکی در بروز زایمان سخت دخالت دارند و ژن خاصی مسوولیت ایجاد این شرایط را بر عهده دارد. نتایج بررسی ها نشان می دهد احتمال داشتن زایمان سخت در زنانی بیشتر است که مادر یا خواهر آنها نیز هنگام زایمان به این مشکل دچار شده است.
8- شانه های جنین در بدن شما گیر کند
گاهی اوقات شانه های نوزاد درد مادر را هنگام زایمان افزایش می دهد. این شرایط زمانی پیش می آید که سر کودک در حال بیرون آمده از بدن مادر است ولی شانه های او داخل مجرا گیر می کند. این وضعیت برای مادر و جنین خطرناک است و سبب بروز زایمان سخت می شود.
اگر می خواهید زایمان راحتی داشته باشید...
تیم پزشکی مناسب انتخاب کنید: قبل از زایمان درباره انتخاب پزشک مناسب, بیمارستان و حتی افرادی که قرار است شما را در اتاق زایمان همراهی کنند خوب فکر کنید. وقتی از شما به خوبی مراقبت شود و اطرافیان در آرامش تان سهم داشته باشند, استرس و نگرانی هایتان کم می شود و با شرایط زایمان بهتر کنار می آیید.
درباره وضع حمل اطلاعات مناسبی به دست آورید: می توانید این اطلاعات را از راه شرکت در کلاس های آموزشی, خواندن کتاب, مجلات و وب سایت ها به دست آورید. افراد مطلع خانواده یا دوستان هم می توانند به شما کمک کنند. هرقدر اطلاعات شما در زمینه زایمان و شرایط آن بیشتر باشد, هنگام تولد نوزاد کمتر نگران می شوید.
ترس هایتان را به زبان بیاورید: آیا از زایمان و دردهایش می ترسید؟ آیا از آمپول یا بیمارستان وحشت دارید؟ با یک متخصص یا دوست صمیمی صحبت کنید. وقتی احساس تان را بیان می کنید آرام تر می شوید.
روش های صحیح تنفس را یاد بگیرید: هنگام زایمان یکی از مهمترین اصولی که به کاهش درد شما کمک می کند درست نفس کشیدن است. بهتر است هنگام شروع دردهای زایمان تنفس عمیق با ریتم آرامی داشته باشید و نفس هایتان را با دردها هماهنگ کنید. اگر می بینید ممکن است آهنگ تنفس را از دست بدهید از همراه یا پرستارتان بخواهید به شما یاد آوری کنند که تنفس تان درست باشد.
به چیزهای خوب فکر کنید: به چیزهایی فکر کنید که شما را خوشحال می کنند؛ مانند چهره خوشحال همسرتان, تصویری امید بخش یا آهنگ مورد علاقه تان؛ با این طرز فکرها احساس خوبی سراغ تان می آید و دردتان کمتر می شود. شنیدن موسیقی آرام هم در فرو نشاندن استرس ها تاثیر خوبی دارد. در کنار آن می توانید خودتان را در یک محیط آرام تصور کنید. همه اینها بهانه ای برای آرامش بیشتر هستند.
تحرک داشته باشید: تا حد امکان حرکت کنید؛ برای مثال راه بروید و در یک وضعیت ساکن باقی نمانید.