نسل موزیک

عوامل خطر در سرطان سینه را بشناسید

بسیاری از بانوان به ویژه جوان‌ها همواره نگران ابتلا به سرطان سینه هستند درحالیکه با رعایت یکسری نکات از جمله به دنیا آوردن فرزند زیر ۳۰ سال و شیردهی می‌تواند جلوی این خطر را تا حدی گرفت.

 

سرطان سینه یکی از شایع‌ترین سرطان‌های زنان در کل جهان است و طبق آمار سازمان بهداشت جهانی، میزان بروز این بیماری رو به افزایش است اگرچه هنوز علت مشخصی برای آن شناخته نشده است اما عوامل خطری زمینه ابتلا به این سرطان را فراهم می‌کند وجود دارد.

 

سابقه فامیلی ابتلا به سرطان سینه بویژه بستگان درجه یک مانند مادر ، خواهر یا دختر احتمال ابتلا به این بیماری را نسبت به افراد عادی کمی بیشتر می‌کند.

 

همچنین بلوغ زودرس، یائسگی دیرهنگام و اینکه اگر فرد اولین زایمان خود را پس از 30 سالگی انجام دهد می‌تواند زمینه ابتلا به سرطان سینه را نسبت به سایر افراد در این زنان تقویت کند.

 

البته قرار گرفتن در معرض تابش اشعه بویژه قفسه سینه، چاقی پس از یاسگی، مصرف چربی زیاد و شیرندادن به نوزاد نیز از دیگر عوامل خطر ابتلا به سرطان سینه است.

 

توصیه می‌شود زنان به صورت دوره‌ای خودآزمایی‌هایی داشته باشند تا در صورت احساس توده در سینه به پزشک متخصص مراجعه کنند اما برای شناخت بیماری در مرحله اول که به درمان آن بسیار کمک می‌کند باید از ماموگرافی بویژه در زنان بالای 40 سال به صورت هر دو سال یکبار استفاده کرد.

 

* نقش سابقه فامیلی در ابتلا به سرطان سینه

 

از بین فاکتورهای شناخته شده موثر در افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه، سابقه فامیلی مهمترین فاکتور محسوب می‌شود.

 

حدود 5 تا 10 درصد سرطان‌های سینه با سابقه فامیلی ایجاد می‌شود و 20 تا 30 درصد خانم‌های مبتلا حداقل یکی از بستگان درجه یکشان قبلاً دچار سرطان سینه بوده است و معمولاً سرطان سینه با نسبت فامیلی در سنین جوانتر بروز می‌کند.

 

* قاعدگی زودتر و یائسگی دیر هنگام

 

مطالعات زیادی نشان داده است که بلوغ زیر 12 سال نسبت به سن بلوغ بالای 15 سال،‌ خطر ابتلا به سرطان سینه را تا دو برابر افزایش می‌دهد، در واقع هر عاملی که تماس بدن با استراوژن را افزایش دهد خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد.

 

سن یائسگی بالای 55 سال نیز خطر ابتلا به سرطان سینه را بیشتر می‌کند و این دسته از زنان نسبت به زنانی که یائسگی آنها قبل از 45 سالگی بوده 2 برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا هستند.

 

* وضعیت بارداری و نداشتن فرزند

 

سن بالاتر از 30 سال در نخستین بارداری خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد و اهمیت سن کم در نخستین زایمان ناشی از بلوغ زودهنگام بافت سینه است که حساسیت آن را نسبت به عوامل سرطان‌زا کاهش می‌دهد.

 

همچنین زنانی که مشکل نازایی دارند بعلت اختلالات هورمونی بهتر است تحت پوشش برنامه‌های تشخیصی زودرس باشند.

 

* سابقه شیردهی به فرزندان

 

به نظر می‌رسد طول مدت و زمان شیردهی خیلی مهم نیست بلکه مهم این است که طی یک دوره زمانی غدد شیری و بافت سینه به دلیل شیردهی فعال شده و اثر محافظتی قوی‌تری را برای مادر ایجاد خواهد کرد.

 

همچنین قطع شیر با استفاده از داروهای هورمونی سبب افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه نمی‌شود و هرچه سن مادر در زمان شیردهی پایین تر باشد اثر محافظتی آن بیشتر خواهد بود.

 

منبع:فارس