انسان اجتماعی نیازمند ارتباط اجتماعی است و برای ارتباط خوب و موثر باید قابلیت های خود را افزایش دهد.
اما گاهی افراد در معرض تقاضاهای غیرموجه قرار می گیرند و پاسخ «نه», یکی از بهترین روش های مقابله با درخواست غیرمنطقی است.
اما در فرهنگ ما, معمولا نه گفتن کار ساده ای نیست. گاهی فکر می کنیم با انتخاب خودمان در نظر دیگران خودخواه به نظر می رسیم و گاهی خودمان را مسوول زندگی دیگران می دانیم و می خواهیم نقش فرشته نجات را بازی کنیم.
در اغلب مواقع, گمان می کنیم باید به همه درخواست های دیگران پاسخ مثبت دهیم تا بتوانیم آنها را در کنار خودمان داشته باشیم و رضایتشان را جلب کنیم. اما چنین تصوری, کاملا اشتباه است. همه ما در راس هرم ارتباطات مان, باید «خود» را ببینیم.
اگر فردی خودش را دوست نداشته باشد, نمی تواند به دیگران هم کمک کند و ارتباطی موثر را پیش ببرد. پس, از قضاوتی که دیگران قرار است در مورد شما داشته باشند, نترسید و قبل از هر تصمیمی, صلاح و خواسته خود را ببینید. اول خودتان را ببینید و بعد از آن به خواست فامیل و دوستان توجه کنید. نگاهی به گذشته می تواند درس های خوبی به شما بدهد. ازدواج اتفاقی نیست که به خاطر رودربایستی به آن تن دهید و نباید به خاطر راضی نگه داشتن دیگران, تصمیمی بگیرید که تا آخر عمر تاوان آن را بدهید.
خودتان تصمیم بگیرید
به پدر و مادرتان بگویید اجازه تصمیم گیری را به شما بدهند. بنابراین به راحتی به پدر یا مادرتان بگویید: «بابا! من تو را دوست دارم اما نمی توانم در کنار این فرد احساس خوشبختی کنم». برایش دلایل تان را توضیح دهید و به شکل منطقی, انتظاراتی که از آینده دارید را بیان کنید. کسانی که توانایی بیان احساساتشان را ندارند, معمولا در دام این موقعیت ها می افتند و نمی توانند درست تصمیم بگیرند.
پس, از بیان احساسات و توضیح درباره نظرهایتان نترسید. اما در هر جمله, مراقب لحن و واژه هایتان باشید. اجازه ندهید که زبان نامناسب, حرف های منطقی شما را غیرمنطقیجلوه دهد. اگر پدر و مادرتان می خواهند نصیحت تان کنند, حالت دفاعی به خود نگیرید. به آنها نشان دهید که حرف هایشان را می شنوید و به گفته هایشان فکر می کنید اما در نهایت خودتان هستید که باید تصمیم بگیرید.
تکنیکی نه بگویید
برای آنکه در این بحث ها پیروز شوید, باید تکنیک «نه گفتن» و «نه شنیدن» را بلد باشید. درست است که نه گفتن حق شماست, اما بیان این کلمه, همیشه ساده نیست. ما در مسیر زندگی مان, نیاز داریم که به دلایل متفاوت و به آدم های مختلف نه بگوییم.
اما نه گفتن همیشه به سادگی بیان یک کلمه نیست. گاهی طرف مقابل با رفتار ناپخته اش, کار را برای شما سخت می کند و به همین دلیل با توجه به رفتارهای اول, باید شیوه های مختلفی از نه گفتن را امتحان کنید. اما قبل از آنکه هر راهی را بروید, با خودتان به توافق برسید و قول دهید که با وجود واکنش های مختلفی که ممکن است از طرف خواستگارتان بروز کند, سر حرفتان می مانید.
حرفتان را رک بزنید
«نه» گفتن مستقیم بهترین راه است. رک و راست حرفتان را بزنید و حاشیه نروید. اگر مطمئن هستید که نمی خواهید با او ازدواج کنید, موضوع را با زبانی شفاف با ا در میان بگذارید و تکلیف خودتان و او را روشن کنید. اما اگر هنوز تردید دارید و گمان می کنید او می تواند همسر ایده آلی برایتان باشد, کمی وقت بگیرید تا به حرف هایش فکر کنید و جوانب موضوع را بسنجید. اما بعد از تمام شدن وقت, اگر پاسختان منفی است, طفره نروید و موضع تان را شفاف مطرح کنید. نه گفتن مستقیم آغاز راه است و در صورتی که تاثیر دلخواه تان را نداشت, در ادامه راه می توانید از این روش ها کمک بگیرید.
به زبان بی زبانی بگویید
باز هم یادآوری می کنیم قبل از امتحان کردن هرکدام از این راه ها, باید نه مستقیم تان را گفته باشید. اما اگر خواستگارتان قانع نشد, می توانید از نه گفتن غیر زبانی هم کمک بگیرید.
1- ترک کردن محیط یکی از این راه هاست. به این ترتیب که هر وقت او را دیدید و با تکرار پیشنهادش مواجه شدید, می توانید از او فاصله بگیرید و فرصت تکرار حرف را از او بگیرید.
2- عوض کردن موضوع راهی دیگر است. سعی کنید موضوع بحث را عوض کنید و درباره مساله دیگری با او حرف بزنید. قطعا خواستگار شما معنای این تغییر را متوجه می شود.
3- سوال کردن هم از راه هایی است که می تواند به شما کمک کند. وقتی او خواسته اش را تکرار می کند, می توانید در مورد موضوع دیگری از او سوال کنید تا سراغ بحث دیگری برود.
دشمنی نکنید!
اگر او از شما تقاضای ملاقات کرد و یا به ناهار دعوت تان کرد, دلیلی ندارد دعوتش را رد کنید.
فارغ از این موضوع, او دوست شماست و می توانید دعوت او را بپذیرید اما باید موضع تان را روشن کنید.
با واژه های صریح و شفاف به او بگویید که دعوتش را می پذیرید اما بیرون رفتن شما به معنای پذیرش پیشنهادش نیست و موضوع ازدواج از نظر شما تمام شده است.
البته در نهایت, واکنش های او در این دوره ممکن است نظرتان را در مورد شکل ارتباط تغییر داده باشد و نتوانید مثل قبل با او رفتار کنید. شاید دوست داشته باشید مدتی ارتباط را کمرنگ تر کنید.
شما مسوول نیستید
دام بزرگی که می توانید گرفتار آن شوید, توجه به احساسات طرف مقابل است. باور کنید اگر او به خاطر نه شنیدن غمگین است, اگر زندگی اش دچار بحران شده و اگر در کارش به مشکل خورده, شما مسوول نیستید! او از شما خواستگاری کرده و شما تنها نظر خود را گفته اید و مسوولیت عواقب آن با شماست.
آرام آرام به گذشته برگردید
اگر اعضای خانواده خواستگار شما به خاطر شنیدن جواب منفی خشمگین باشند, قطعا نمی توانید رابطه را به محض این پاسخ از سر بگیرید. شاید لازم باشد مدتی صبر کنید تا خشم آنها فروکش کند و بعد آرام آرام با آنها وارد ارتباط شوید.
البته در همان روزهای اول هم شما می توانید در مهمانی افراد دیگری که آنها را دعوت کرده اند شرکت کنید و یا هنگامی که تصادفی آنها را می بینید, با روی خوش سلام و احوالپرسی کنید و بازهم با همان زبان منطقی وارد گفت و گو شوید.
همشهری