بعضی افراد به راحتی می توانند مصرف بسیاری از خوراکی هایی که باعث اضافه وزن می شود را کنار بگذارند و آخ هم نگویند اما همین افراد وقتی حرف از خوردن شیرینی و شکلات به میان می آید, دست و پایشان می لرزد.
چون عاشق شیرینی هستند. اگر شما هم جزو این گروه هستید و مدت هاست لب به خوراکی مورد علاقه تان نزده اید, از امروز می توانید طعم خوراکی های شیرین اما بی ضرر را زیر زبان تان دوباره مزه مزه کنید. به این دلیل که می خواهیم با 5 خوراکی شیرین اما سالم و یکی از بدترین شیرین کننده ها که اصلا نباید سراغش برویم, آشنا شوید.
1- عسل خام؛ دوست معده
اگر پخته و جا افتاده هر خوراکی ای خوب باشد, درباره عسل قضیه فرق دارد. هر قدر این خوراکی خام و بکرتر باشد, ویژگی های تغذیه ای آن بیشتر است چون میزان فروکتوز آن بالاتر است. این نوع هیدرات کربن سبک بوده ولی در عین حال می تواند فرد را سیر نگه دارد. سبک و قابل هضم بودنش به رفع مشکلات گوارشی به ویژه مشکل معده نیز کمک می کند. عسل بکر حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان است. به همین دلیل مصرف آن مانع از ابتلا به سرطان می شود. ترکیب های موجود در عسل بکر مانع از بروز حساسیت شده و مصرف آن می تواند نشانه های ابتلا به این مشکل را برطرف کند. عسل سرشار از ویتامین های خانواده B است. بنابراین مصرف آن برای آرامش اعصاب مفید است. علاوه بر اینکه عسل حاوی منیزیم, پتاسیم, سدیم و فسفر است.
چطور استفاده کنیم؟ بهترین شیوه مصرف آن شیوه رایج مصرف عسل است اما آن را می توان همراه با چای یا نوشیدنی های دیگر نیز مصرف کرد. تهیه انواع شیرینی و شکلات با عسل بکر نیز یکی دیگر از راه های استفاده است. مصرف ماست شیرین با عسل نیز یکی از راه های خوب مصرف این خوراکی مفید است. آن را امتحان کنید.
چطور حرارت بدهیم؟ بهتر است عسل را حرارت ندهید چون ترکیب های مفید آن به ویژه آنتی اکسیدان های آن از بین می رود.
چطور به دست می آید؟ همه می دانیم که عسل به چه شیوه ای تهیه می شود. اما نکته مهم, استفاده از عسل به صورت بکر است. هرچه عسل از گل های وحشی تری تهیه شده باشد, ترکیب های آن مفیدتر است.
2- شیره انگور؛ دوست پوست
دوشاب یا شیره انگور در بین دیگر شیرین کننده های طبیعی کالری بالاتری دارد. بنابراین باید آن را کمی با احتیاط تر از بقیه مصرف کرد. شهد انگور حاوی مقدار زیادی ویتامین A است. به همین دلیل مصرف آن به سلامت پوست و چشم کمک می کند. علاوه بر اینکه حاوی ویتامین B است. پس برای آرامش اعصاب و عملکرد بهتر دستگاه گوارش مناسب است. مصرف آن نیاز بدن به املاحی مانند منیزیم, فسفر و کلسیم را برطرف می کند.
چطور استفاده کنیم؟ از این شهد برای تهیه انواع نان, شیرینی و... استفاده می کنند. این شهد را با غلاتی مانند کورن فلکس در وعده صبحانه استفاده کنید.
چطور حرارت بدهیم؟ هرچه میزان حرارت دهی به آن کمتر باشد, بهتر است.
چطور به دست می آید؟ آب انگور را با خاک سفید مخلوط می کنند. آن را صاف کرده و سپس آن را می جوشانند. رنگ شیره انگور به نوع انگور و میزان حرارت دهی آن بستگی دارد.
3- ملاس؛ دوست کم خون ها
هر 100 گرم از این شیره, 290 کیلوکالری انرژی دارد. نکته مهم درباره این خوراکی نیز شیرینی خاص و در عین حال بی ضرر بودن آن است. هر 100 گرم از این شیره حاوی 26 درصد آهن است. به همین دلیل مصرف آن به رفع مشکل افراد کم خون کمک می کند. هر صد گرم شیره ملاس حاوی 60 درصد منیزیم است. به همین دلیل مصرف آن به جذب بهتر کلسیم کمک می کند. هر 100 گرم ملاس حاوی 2 میلی گرم پتاسیم و 37 میلی گرم سدیم است. بنابراین مصرف آن با توجه به میزان سدیم و پتاسیمی که دارد به عملکرد بهتر پمپ سدیم – پتاسیم قلب کمک می کند. ملاس حاوی مقدار زیادی کلسیم است. پس مصرف آن مانع از پوکی استخوان می شود.
چطور استفاده کنیم؟ از این شیره می توانید برای تهیه انواع شیرینی استفاده کنید و آن را همراه با نان و بیسکوئیت بخورید. ملاس به تنهایی نیز قابل خوردن است.
چطور حرارت بدهیم؟ از این شیره نیز می توانید برای تهیه انواع خوراکی ها استفاده کنید. میزان حرارت دادن آن مانند حرارت دادن به شکر است.
چطور به دست می آید؟ ملاس باقیمانده شربت حاصل از تصفیه شکر گرفته شده که آن هم از چغندر قند و نیشکر است. این شیره غلیظ و چسبناک است.
4- خرما؛ دوست قلب
هر 100 گرم خرما حاوی 282 کیلوکالری انرژی است. میزان چربی کل, چربی اشباع و میزان کلسترول خرما صفر است. بنابراین مصرف آن برای افراد مبتلا به چربی خون بالا بسیار مفید است. میزان سدیم موجود در هر 100 گرم از این خوراکی برابر با دو میلی گرم و میزان پتاسیم آن برابر با 656 میلی گرم است. با این حساب با خوردن خرما قلب تان مثل ساعت تنظیم است. چون پمپ سدیم - پتاسیم قلب تان به خوبی کار می کند. میزا فیبر رژیمی هر 100 گرم برابر با 8 گرم است. بنابراین با خوردن خرما دستگاه گوارش به خوبی فعالیت کرده و دچار یبوست نمی شوید. هر 100 گرم خرما حاوی 6 درصد است. بنابراین خوردن آن مشکل کم خونی را برطرف می کند. میزان کلسیم آن نیز به ازای هر 100 گرم, 3 درصد بوده و بنابراین مانع از ابتلا به پوکی استخوان می شود.
چطور استفاده کنیم؟ مصرف خرما به شکل معمول و در تهیه انواع شیرینی, شکلات و دسر نیز امکان پذیر است.
چطور حرارت بدهیم؟ آن را حرارت ندهید چون ترکیباتش ازبین می رود.
چطور به دست می آید؟ از نخلستان های جنوب کشورمان.
5- شیره درخت افرا؛ دوست مو
تعجب نکنید, درست خواندید, شیره درخت افرا. این شیره خاص در دو فصل سال از درخت افرا به دست می آید. مصرف آن شاید در کشور ما رایج نباشد اما اگر از جایی, روزی, مسافری برای تان این نوشیدنی را هدیه آورد, بدانید که هدیه با ارزشی برای تان آورده است.
شیره درخت افرا دو نوع دارد, نوع A و B. برخلاف تصور, نوع B آن از نظر تغذیه ای, ارزش غذایی بیشتری دارد. رنگ آن تیره تر بوده و غلظت آن بیشتر است. این نوع شیره افرا سرشار از دو ماده معدنی مهم یعنی «منگنز» و «روی» است.
روی یا زینک موجود در آن برای رشد موها و ناخن ضروری است. علاوه براینکه مصرف آن برای افراد دچار ریزش موی سر نیز مناسب است.
منگنز موجود در آن نیز یکی از مواد معدنی مهم برای تنظیم عملکرد هورمون هاست.
ارزش غذایی این شیره را 100 در نظر می گیرند. به این دلیل که ویژگی های تغذیه ای آن از عسل نیز بیشتر است. به این دلیل که امکان تقلب در این شیره نیز بسیار کمتر از عسل است.
شیرینی این شیره به قدری است که هر سه چهارم پیمانه آن معادل با یک پیمانه شکر است اما با ابن وجود شیرینی آن برای بدن ضرر ندارد. این مهمترین نکته تغذیه ای این شیره شیرین است.
چطور استفاده کنیم؟ بهترین شیوه استفاده از این شیره, اضافه کردن آن به غلات مانند کورن فلکس است. علاوه براینکه می توانید برای تهیه انواع کیک و شیرینی نیز از آن استفاده کنید.
چطور حرارت بدهیم؟ این شیره زود کاراملیزه شده و رنگ و طعم آن تغییر می کند. بنابراین باید حرارت آن 25 درجه کمتر از حرارت مورد نیاز برای پختن انواع غذاها با شکر معمولی باشد.
چطور به دست می آید؟ این شیره از جوشاندن شیره یا عصاره درخت افرا به دست آمده و پس از تصفیه مورد استفاده قرار می گیرد.
آسپارتام؛ شیرینی مرگ!
چند بار خودتان را گول زدید و به هوای دریافت کالری کمتر انواع نوشیدنی های شیرین را مصرف کرده اید که مثلا گلوکز کمتر یا شکر کمتری دارند؟ آیا نتیجه ای هم داشته است؟
در خوراکی هایی که ادعای سلامت و کاهش وزن دارند, «آسپارتام» مهم ترین شیرین کننده ای است که در نوشابه, آدامس و دیگر خوراکی ها کاربرد دارد. شاخص ترین شیوه مصرف این شیرین کننده, کاربرد آن در نوشابه های رژیمی است.
بررسی ها نشان داده نوشیدن روزانه دو عدد نوشابه رژیمی حاوی قند ساخارین تا 500 درصد خطر افزایش وزن را به دنبال دارد. از طرفی مصرف این نوشیدنی به دلیل ترکیب های قندی که دارد, زمینه ساز ابتلا به سرطان است. علاوه بر اینکه تاثیر منفی روی DNA داشته و باعث ابتلا به پوکی استخوان می شود. به همین دلیل باید دور مصرف این نوشیدنی را خط بکشید. بی ضرر بودن, سالم بودن و تاثیر نوشیدن نوشابه های رژیمی, تبلیغی بیش نیست.
مصرف آسپارتام برای تهیه مواد غذایی و نوشیدنی ها منسوخ شده است. بنابراین مصرف مواد غذایی یا نوشیدنی های آسپارتام را کاملا تعطیل کنید.