سالاد فصل یکی از پرمصرف ترین سالادهاست که این روزها در بیشتر رستوران ها با افزودن مقداری پنیر و زیتون به آن، هویتش تغییر کرده و سالاد یونانی نام گرفته، اما در اصل همان سالاد کاهوی خودمان است.
خاصیت و ارزش تغذیهای سالاد کاهو و کلم چه میزان است؟ اینکه میگویند خوردن سالاد بعد از غذا باعث بزرگ و گشادشدن معده میشود، صحت دارد؟ آیا سالاد میتواند از میزان جذب چربی و کالری وعده اصلی غذا بکاهد و موجب لاغری شود؟ بهترین زمان مصرف سالاد چه موقع است؟ سالادهای آماده و بسته بندی شده ای که می گویند با ازن سم زدایی و ضدعفونی می شود، نسبت به سالادهای معمولی چه مزیتی دارد؟ این ها پرسش هایی است که این روزها اغلب افراد به دنبال پاسخ آن از سوی کارشناسان و متخصصان علوم غذایی هستند.
سالاد خواب آور
سالاد فصل یکی از پرمصرف ترین سالادهاست که این روزها در بیشتر رستوران ها با افزودن مقداری پنیر و زیتون به آن، هویتش تغییر کرده و سالاد یونانی نام گرفته، اما در اصل همان سالاد کاهوی خودمان است. به گزارش نسل موزیک؛ کاهو پیچ، کاهو چینی و کاهو رسمی از انواعی است که همراه خیار و گوجه با آن این سالاد را تهیه می کنند. خواص و مواد مغذی این کاهوها تفاوت چندانی با هم ندارد و مزیت اصلی آنها داشتن ویتامین A، C، کلسیم و منیزیم است. مهم ترین خاصیتی که به سالاد کاهو نسبت داده اند، خواب آور بودن آن است، طوری که متخصصان توصیه کرده اند، قبل از رانندگی در شب از مصرف مقدار زیاد آن بپرهیزید. گرچه برگ های جوان و روشن مغز کاهو، سالاد را خوشمزه تر می کند، اما برگ هایی که سبز تیره است، چون عمر بیشتری دارد، مواد مغذی زیادتری در خود ذخیره می کند و ارزش بالاتری دارد. بهتر است در سالاد از ساقه کاهو نیز استفاده شود، چرا که در مقایسه با برگ کاهو فیبر بیشتری دارد و برای رفع یبوست و کنترل کلسترول خون مفید است. اگر با خوردن سالاد کاهو دچار نفخ و مشکلات پس از آن می شوید، پیشنهاد می کنیم این سالاد را با زیره، رازیانه یا گشنیز میل کنید.
گاهی برخی انواع سالاد های فصل تلخ است. در تمام کاهوها ماده ای وجود دارد که اگر درصد آن زیاد باشد، سبب تلخ شدن کاهو و در نتیجه سالاد می شود اما لازم است بدانید این ماده به هیچ وجه مضر نیست و جالب تر آن که موجب تقویت معده و هضم بهتر غذا می شود. ممکن است برگ برخی کاهوها به وسیله انگل هایی دچار زنگ زدگی شده باشد که بهتر است لک ها را جدا کنید و دور بیندازید، چرا که احتمال دارد برخی انگل های گیاهی برای سلامت زیان آور باشد.
سس؛ نقطه ضعف سالاد کلم
یکی از سالادهایی که بعد از سالاد فصل بیشترین طرفدار را دارد، سالاد کلم آن هم با سس فراوان است که البته استفاده از سس در آن از امتیازاتش می کاهد. کلم پیچ، کلم بروکلی، کلم بروکسل، کلم قمری و گل کلم انواعی است که می توان با آن سالادهای متنوعی از خانواده کلم تهیه کرد. مهم ترین خاصیت سالاد کلم بخصوص کلم بنفش، بروکلی و گل کلم، تاثیر آن در پیشگیری از سرطان روده، معده، سینه و ریه است. سالادی که در آن از کلم بروکسل استفاده می شود، می تواند بخصوص در فصول سرد سال ویروس و باکتری های مولد بسیاری از بیماری های عفونی را از بین ببرد و به سبب اسید فولیک زیاد برای جنین زنان باردار و پیشگیری از بیماری های قلبی مفید است و به دلیل پتاسیم بالا برای مبتلایان به فشارخون فوق العاده مفید است و از نظر داشتن ویتامین به سایر کلم ها ارجحیت دارد.
سالادی که حاوی گل کلم باشد، به دلیل ترکیبات خاص برای تقویت حافظه و پیشگیری از آلزایمر مفید است و به دلیل آن که نصف کلم برگ کالری دارد و ادرار آور است، به کار بردن آن در سالاد برای کنترل وزن مفید است و همراه کلم برگ خاصیت ضدالتهابی دارد. استفاده از کلم بروکلی در تمام سالادها می تواند به دلیل کلسیم زیاد تا حدودی از بروز پوکی استخوان پیشگیری کند و ماده موثر موجود در آن با استروژن مازاد در بدن مبارزه و از رشد تومور جلوگیری کند. استفاده از این سالاد به همراه هویج، جوانه شبدر و جوانه ماش در روزهایی که آلودگی هوا بالاست، توصیه می شود و برای سیگاری ها مفید است. این سالاد اگر همراه آب نارنج یا آب غوره استفاده شود، برای مبتلایان به چربی خون مفید است و می تواند جلوی سکته قلبی و مغزی را بگیرد.
اگر گواتر دارید، کمتر سراغ سالاد خانواده کلم بروید زیرا کلم دارای ترکیبی است که مشکل گواتر را تشدید می کند و مصرف زیاد آن موجب خواب های پریشان، غلظت خون، تنبلی کبد و نفخ می شود. البته اگر کلم را با کمی آب لیموی تازه بخارپز کنید، از نفخ آن در امان خواهید ماند.
سالاد تپلتان نکند
برخی افرادی که قصد لاغری دارند، گمان می کنند سالاد به دلیل فیبر بالایی که دارد، می تواند چربی و کالری دریافتی غذا را کاهش دهد به همین دلیل با هر وعده غذا یک بشقاب پر سالاد می خورند اما باید بدانید سالاد زمانی شما را لاغر می کند که جایگزین بخشی از وعده اصلی غذا شود و تصور نکنید فیبر سالاد، جلوی جذب چربی غذا را می گیرد. موضوع دیگر آنکه هر سالادی رژیمی نیست. سالادی که در آن، علاوه بر صیفی و سبزی از سس، تخم مرغ، حبوبات، سیب زمینی، نودل، مرغ، ماهی تن و دیگر ترکیبات کالری زا استفاده شده باشد، نه تنها رژیمی نیست، بلکه مانند یک پرس غذای اصلی تا هزار کالری انرژی دارد. این نوع سالاد را باید یک غذای نسبتا سبک در نظر گرفت، اما دیده می شود که بیشتر افراد با خوردن این نوع سالادها احساس سیری نمی کنند و اغلب تمایل دارند، پس از صرف آن از غذاهای نانی یا برنج دار استفاده کنند که بدون شک چاقی، سنگینی و ناراحتی گوارشی از پیامدهای آن است.
بهترین زمان مصرف سالاد
برخی افراد بر این باورند که سالاد به علت حجیم بودن، موجب گشاد شدن معده می شود و اشتها را تحریک می کند و حتی ادعا می کنند وقتی سالاد می خورند، نسبت به زمان های دیگر پرخورتر و دچار افزایش وزن می شوند، اما باید بدانید این گفته ها زمانی صحت دارد که سالاد را همراه یا پس از غذا میل کنید. با توجه به این که سالاد فیبر زیادی دارد، مصرف آن همراه غذا یا پس از آن به دلیل پر بودن معده می تواند به بزرگ تر شدن حجم معده و در نتیجه افزایش اشتها کمک کند اما اگر مصرف سالاد، آن هم از نوع رژیمی در افراد پرخور و چاق، 20 تا 30 دقیقه پیش از صرف وعده اصلی غذا باشد، با ایجاد سیری نسبی هم از پرخوری جلوگیری می کند و هم محتوای فیبر آن موجب حرکت و فعالیت درست روده ها شده، به اجابت مزاج سریع تر کمک می کند. اما کسانی که عقیده دارند سالاد باعث چاقی شکم می شود، باید بدانند سالاد به دلیل ترکیبات فیبری نفاخ و موجب ورم موقت شکم می شود که نیم تا یک ساعت پس از تخلیه سالاد از معده به روده این مشکل حل خواهد شد اما اگر این موضوع برایتان آزاردهنده است، اوقاتی را که قصد خروج از خانه یا شرکت در مراسم مهمانی دارید، از خوردن سالاد اجتناب کنید.
سالادی که با ازن ضدعفونی می شود
به گفته محققان اسفناج، کاهو، کلم، خیار و گوجه فرنگی که به صورت خام در سالاد استفاده می شوند، می توانند از طریق کود، آبیاری غیربهداشتی، آفت کش ها و فلزات سنگین، عامل بروز بیش از 363 نوع بیماری شوند. به همین دلیل، برخی تولیدکنندگان به جای ترکیبات کلر، محتویات سالاد را با کمک اکسیژن فعال (ازن) علاوه بر ضدعفونی، سم زدایی می کنند. گرچه از ازن به عنوان یک عنصر خطرناک و نگران کننده یاد می شود، اما در عین حال حذف کننده سموم و میکروارگانیسم ها معرفی شده و پس از ضدعفونی بسرعت به گاز اکسیژن تبدیل می شود و در ترکیبات سالاد باقی نمی ماند و خطرات ناشی از سایر ضدعفونی کننده ها را ندارد، اما این که قدرت ضدعفونی کنندگی و سم زدایی ازن چه میزان است و آیا می تواند تهدید کننده سلامت باشد یا نه، موضوعی است که باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.